Incidence of foodborne diseases in Ecuador

Authors

  • Angelica Ochoa-Avilés Grupo de Investigación Alimentación, Nutrición, Salud y Actividad Física, Departamento de Biociencias, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador https://orcid.org/0000-0001-7926-3644
  • Samuel Escandón Grupo de Investigación Alimentación, Nutrición, Salud y Actividad Física, Departamento de Biociencias, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador https://orcid.org/0000-0001-5258-8609
  • Cristina Ochoa-Avilés Grupo de Investigación Alimentación, Nutrición, Salud y Actividad Física, Departamento de Biociencias, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador https://orcid.org/0000-0002-9373-3910
  • Odalys Heredia-Andino Grupo de Investigación Alimentación, Nutrición, Salud y Actividad Física, Departamento de Biociencias, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador https://orcid.org/0009-0000-9303-862X
  • Johana Ortiz-Ulloa Grupo de Investigación Alimentación, Nutrición, Salud y Actividad Física, Departamento de Biociencias, Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador https://orcid.org/0000-0002-7171-7135

DOI:

https://doi.org/10.17843/rpmesp.2024.413.13456

Keywords:

Foodborne Illness, Food Safety, Incidence, Public Health, Epidemiology

Abstract

In order to describe the incidence rates per 100 000 population of foodborne disease (FBD) cases during the period 2015-2020 in Ecuador, we carried out a secondary analysis of epidemiological surveillance records and population projections from the National Institute of Statistics and Census. A total of 113,695 cases were reported with an incidence of more than 100 cases per 100 000 population (2015-2019). In 2020, the records are considerably lower than those reported in previous years. Most cases were reported as “other food poisoning”. The highest incidence rates of FBD were found in the Amazon region. In general, there is a marked annual variability in the incidence of FBD according to the geographic regions of Ecuador. In  conclusion, FBD represent a public health problem in Ecuador. Comprehensive preventive strategies should be designed with special emphasis on the Amazon  region.

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Published

2024-09-03

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How to Cite

1.
Ochoa-Avilés A, Escandón S, Ochoa-Avilés C, Heredia-Andino O, Ortiz-Ulloa J. Incidence of foodborne diseases in Ecuador. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2024 Sep. 3 [cited 2024 Dec. 21];41(3):273-80. Available from: https://rpmesp.ins.gob.pe/index.php/rpmesp/article/view/13456