Influence of the type of birth on the content of lactic acid bacteria in neonate mechonium

Authors

  • Elizabeth Paitán-Anticona Departamento de Nutrición, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. Ingeniero en Industrias Alimentarias, magíster Scientiae en Nutrición Pública
  • Alejandrina Sotelo-Méndez Departamento de Nutrición, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. ingeniero zootecnista, Magister Scientiae en Nutrición
  • Nataly Bernuy Osorio Departamento de Nutrición, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. ingeniero en Industrias Alimentarias, doctora en Nutrición
  • Liliana Sumarriva-Bustinza Facultad de Ciencias, Universidad Nacional Enrique Guzmán y Valle, Lima, Perú. químico farmacéutico, doctora en Ciencias de la Educación
  • Alejandro Norabuena Sotelo Departamento de Nutrición, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. médico cirujano

DOI:

https://doi.org/10.17843/rpmesp.2020.371.4251

Keywords:

Microbiota, Newborn, Natural Childbirth, Cesarean Section

Abstract

The study’s objective was to determine the influence of vaginal birth compared to cesarean birth on the content of lactic acid bacteria with probiotic characteristics from newborns. Vaginal and cesarean sec­tion meconium samples of lactic acid were evaluated, which were duly enriched, seeded and incubated. The resulting colonies were identified to be subjected to bile salt tolerance, acid pH, and fermentation. A greater development of meconium colonies was obtained in those born vaginally compared to those born by caesarean section (p <0.001). A total of 48 strains were isolated, the majority being tolerant to bile salts and acid pH; likewise, the fermentation of lactose in milk was positive. This study supports previous findings that support vaginal birth favors the greatest development of lactic acid bacteria with probiotic characteristics, compared to cesarean birth, and highlights the presence of bacteria of the genus Lactobacillus.  

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Nataly Bernuy Osorio, Departamento de Nutrición, Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. ingeniero en Industrias Alimentarias, doctora en Nutrición

    Docente del Departamento de Nutrición de la Facultad de Zootecnia, Universidad Nacional Agraria La Molina.

    Doctora en Nutrición (Ph.D.)
    Magíster Scientiae en Nutrición (Mg.Sc.)
    Ingeniera en Industrias Alimentarias (Ing.)

    Dominio de idiomas: Inglés y Portugués.

    Cualidades: Responsabilidad, Honradez, Liderazgo, capacidad de realizar trabajos en equipo, trato agradable y facilidad para comunicarse.

    Con experiencia en investigación en áreas como:
    - Nutrición: estado nutricional, gasto energético, obesidad, alimentos funcionales.
    - Industrias Alimentarias: panadería, pastelería, productos lácteos, productos cárnicos.

Published

2020-03-19

Issue

Section

Brief Report

How to Cite

1.
Paitán-Anticona E, Sotelo-Méndez A, Bernuy Osorio N, Sumarriva-Bustinza L, Norabuena Sotelo A. Influence of the type of birth on the content of lactic acid bacteria in neonate mechonium. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2020 Mar. 19 [cited 2024 Dec. 10];37(1):93-8. Available from: https://rpmesp.ins.gob.pe/index.php/rpmesp/article/view/4251