Evaluation of the microbiological quality of natural processed products for medicinal use marketed in Quito, Ecuador

Authors

  • Diana Carrasco Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
  • Raquel Espinoza Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
  • Gabriela Alejandro Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
  • Jonathan Martínez Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
  • Javier Santamaría-Aguirre Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Instituto de Investigacion en Salud Publica y Zoonosis, CIZ, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador.
  • Fernanda Zúñiga Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica clínica
  • Pablo Endara Instituto de Investigacion en Salud Publica y Zoonosis, CIZ, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. máster en Microbiología y en Epidemiología.
  • Rommy Terán Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. máster en Microbiología y en Inmunología

DOI:

https://doi.org/10.17843/rpmesp.2020.373.4889

Keywords:

Herbal Products, Bacteria, Fungi, Microbial Drug Resistance

Abstract

Objectives: To determine the microbiological quality of samples from processed natural products used for medicinal purposes and marketed in Quito, Ecuador. Materials and methods: Aerobic microorganisms, molds and yeasts were counted by conventional standardized techniques, according to the United States Pharmacopoeia (USP), in samples from 83 products. The microorganisms found were identified and their antimicrobial sensitivity was determined using the agar diffusion method. Results: The total aerobic microorganism count exceeded the specified limits in 17.0% of syrups, 27.0% of topical products and 43.0% of oral solids; the molds and yeasts count exceeded the limit in 33.0% of syrups, 7.0% of topical products and 36.0% of oral solids. Products for eye use did not pass the sterility test. The most frequently isolated bacterial genus was Bacillus, followed by Escherichia coli, Klebsiella and Enterobacter. Salmonella and Staphylococcus aureus were not found in any product, but potentially pathogenic microorganisms such as Pseudomonas were isolated in 40.0% of the eye drops. Enterobacter and Escherichia coli showed resistance to multiple compounds and Pseudomonas was not resistant to any antibiotic. Conclusions: The microbiological quality of the products examined was not adequate. Potentially pathogenic and antibiotic resistant microorganisms were isolated from the samples. These products may not be suitable for distribution and consumption, even though many of them have sanitary registration. Control and regulation by the corresponding authorities is essential.

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Author Biographies

  • Diana Carrasco, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
    Bioquímica Farmacéutica
  • Raquel Espinoza, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
    Bioquímica Farmacéutica
  • Gabriela Alejandro, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
    Bioquímica Farmacéutica
  • Jonathan Martínez, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica/o farmacéutica/o
    Bioquímico Farmacéutico
  • Javier Santamaría-Aguirre, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Instituto de Investigacion en Salud Publica y Zoonosis, CIZ, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador.
    Docente de Tecnología Farmacéutica, Magister en Tecnología y Control de Medicamentos 
  • Fernanda Zúñiga, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. Bioquímica clínica

    BIOQUIMICA CLINICA

    LABORATORIO MICROBIOLÓGICO

  • Pablo Endara, Instituto de Investigacion en Salud Publica y Zoonosis, CIZ, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. máster en Microbiología y en Epidemiología.

     

    Máster en Microbiología y en Epidemiología

    Docente de Epidemiología, UNIVERSIDAD SAN FRANCISCO DE QUITO

  • Rommy Terán, Facultad de Ciencias Quimicas, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador. máster en Microbiología y en Inmunología

    Bioquímica, graduada de la Facultad de Ciencias Químicas, UCE. 

    Master en Microbiología, USFQ. 

    Master en Inmunología de Enfermedades Infecciosas, Escuela de Medicina Tropical en Londres, Reino Unido. 

    Coordinadora de área de la Carrera de Química Farmacéutica, Facultad de Ciencias Químicas, UCE. 

    Docente de Microbiología e Inmunología, Facultad de Ciencias Químicas, UCE. 

    Experiencia en investigación de la calidad microbiológica de alimentos y productos farmacológicos. 

    Colabora en el grupo de Productos naturales en la evaluación de compuestos con actividad antimicrobiana. 

     

Published

2020-08-21

Issue

Section

Original Article

How to Cite

1.
Carrasco D, Espinoza R, Alejandro G, Martínez J, Santamaría-Aguirre J, Zúñiga F, et al. Evaluation of the microbiological quality of natural processed products for medicinal use marketed in Quito, Ecuador. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2020 Aug. 21 [cited 2024 Nov. 23];37(3):431-7. Available from: https://rpmesp.ins.gob.pe/index.php/rpmesp/article/view/4889