In vitro antioxidant capacity of Corryocactus brevistylus (sanky) and its effect on the pancreas morphology of alloxan-induced diabetic rats
DOI:
https://doi.org/10.17843/rpmesp.2023.403.12481Keywords:
Antioxidant Capacity, Hypoglycemic, Pancreas, Medicinal PlantsAbstract
Objective. To determine the in vitro antioxidant capacity of Corryocactus brevistylus and its effect on glycemia and the pancreas of alloxan-induced diabetic rats. Materials and methods. The antioxidant capacity of the hydroethanolic extract of sanky (HEES) was evaluated by assessing its ability to reduce 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and ferric ion (FRAP). We used thirty adult rats, which were
induced to diabetes with two doses of alloxan (80mg/kg). Rats were distributed into 5 groups (n=6), all groups received treatment by orogastric route for eight days. Group I received water, group II received metformin 14mg/kg and groups III, IV and V received sanky juice at 1.0; 4.0 and 16 mL/kg, respectively. Glycemia was evaluated by the rapid method (glucometer) (first and eighth day). After treatment, the animals were sacrificed and the pancreas was removed for histopathological study. Results. The antioxidant capacity of HEES by DPPH showed an IC50 of 0.77 mg/mL; the FRAP method showed a TEACFRAP of 22.31μg/mg. Glycemia decreased on the eighth day of treatment, with respect to the first day; a decrease in glycemia was also found in groups III-V, when compared to group I. Histologically, groups I-II presented severe atrophy and moderate necrosis of the islets of Langerhans; groups IV-V presented hypertrophy and mild multifocal necrosis at the islet level. Conclusions. The extract of sanky showed
antioxidant capacity in vitro and the juice exerts a hypoglycemic and protective effect on the pancreas.
Downloads
References
Berger Z, Mancilla C. Enfermedades del Páncreas una visión Iberoamericana. En: Carreño L, Berger Z. Bases-Morfología y funcion [Internet]. Chile: Editorial Iku; 2019 [citado el 01 de noviembre de 2022]. pág. 14-24. Disponible en: http://sociedadgastro.cl/gastroweb/documentos/2019/libro_pancreas.pdf.
Grupo Español de Pacientes con Cáncer (GEPAC). Cáncer de Páncreas, guía para pacientes y familiares, 2014 [Internet]. Madrid: Grupo Español de Pacientes con Cáncer (GEPAC). 2014 [citado el 01 de enero de 2023]. Disponible en: https://www.gepac.es/docs/GUIA_P%C3%81NCREAS_GEPAC.pdf.
Carrillo-Larco R, Bernabé-Ortiz A. Diabetes mellitus tipo 2 en Perú: una revisión sistemática sobre la prevalencia e incidencia en población general. Rev Perú Med Exp. Salud Pública. 2019;36(1):26-36. doi: 10.17843/rpmesp.2019.361.4027.
Mendoza-Romo M, Padrón-Salas A, Cossío-Torres P, Soria-Orozco M. Prevalencia mundial de la diabetes Mellitus tipo 2 y su relación con el índice de desarrollo humano. Rev Panam Salud Pública. 2017;41:p.1-6. doi: 10.26633/RPSP.2017.103.
Asenjo-Alarcón J. Relación entre estilo de vida y control metabólico en pacientes con Diabetes Mellitus Tipo 2 de Chota, Perú. Rev Med Hered. 2020;31(2):101-107. doi: 10.20453/rmh.v31i2.3771.
Coral-Caycho E, Calixto-Cotos M, Soberón-Lozano M. Actividad inhibitoria in vitro de los extractos acuosos de los frutos de Hylocereus
megalanthus y Passiflora tripartita var. mollisima sobre las enzimas α-amilasa y α-glucosidasa. Rev. Soc. Quím. Perú. 2020;86(2):93-104. doi: 10.37761/rsqp.v86i2.279.
Rojas T, Fuentes M, Contreras E, Gómez S, Muñoz A. Extracción asistida por ultrasonido de compuestos fenólicos de la cáscara de sanky (Corryocactus brevistylus). Rev Soc Quím Perú. 2019;85(2):258-267.
Obregón-La Rosa A, Elías-Peñafiel C, Contreras-López E, Arias-Arroyo G, Bracamonte-Romero M. Características fisicoquímicas, nutricionales y morfológicas de frutas nativas. Rev investig Altoandin. 2021;23(1):17-25. doi: 10.18271/ria.2021.202.
Lizbeth López Arisaca. Actividad del zumo de Sanky (Corryocactus brevistylus) sobre marcadores bioquímicos de riesgo cardiovascular en ratas con hiperlipidemia inducida experimentalmente [Tesis para optar el grado de maestro]; Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina; 2022. Disponible en: https://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/20.500.12996/5188.
Carolina Lipe Camero. Efecto hepatoprotector del zumo del fruto de Corryocactus brevistylus (Sanky) en ratones con daño hepático
inducido por etanol [Tesis Para optar el Título Profesional de Licenciada en Nutrición]; Lima: Universidad Nacional Mayor de San Marcos; 2016. Disponible en: https://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/5220.
Meléndez-Sosa M, García-Barrales A, Ventura-García N. Perspectivas e impacto en la salud del consumo de los alimentos Funcionales y Nutracéuticos en México. Revista RD. 2020;6(1):114-136.
Hernández-Sampieri R, Mendoza-Torres C. Metodología de la Investigación: Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta México [Internet]. Interamericana editores, S.A; 2018 [citado el 07 de diciembre de 2022]. Disponible en: http://repositorio.uasb.edu.bo:8080/handle/54000/1292.
Pacheco da Silva R, Lopes de Araújo C, Vivi-Oliveira V, Ferreira do Nascimento V. Construction of protocol for the elaboration of Extract of Cucumis anguria L. Res Soc Dev. 2021;10(10):1-8. doi: 10.33448/rsd-v10i10.19019.
Brand-Williams W, Cuvelier M, Berset C. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Food Sci. 1995;28(1):25-30. doi: 10.1016/S0023-6438(95)80008-5.
Benzie I, Strain J. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP Assay. Anal. Biochem. 1996; 239:70-76. doi: 10.1006/abio.1996.0292.
Carranza-Jordan M, Castañeda-Guzmán I, Castillo-Zegarra L, Castro-Avalos F, Cerna-Hilario MJ, Chavarry-Rodriguez L, et al. Efecto del Allium sativum sobre la eficacia de metformina en Rattus norvegicus con Diabetes Mellitus. Rev Med Trujillo. 2019;14(4):199-208. doi: 10.17268/rmt.2019.v14i04.07.
American Veterinary Medical Association. AVMA Guidelines on Euthanasia 2007 [internet]. Formerly Report of the AVMA Panel on
Eutanasia. Bethesda: NIH; 2007 [citado el 10 de diciembre de 2022]. Disponible: https://olaw.nih.gov/sites/default/files/Euthanasia2007.pdf.
Ley de Protección y Bienestar Animal. Ley N° 30407 [Internet]. El Peruano. 8 de enero del 2016 [citado 10 de diciembre de 2022].
Disponible: https://busquedas.elperuano.pe/normaslegales/ley-deproteccion-y-bienestar-animal-ley-n-30407-1331474-1/.
Matos-Chamorro A, Paredes-Guzmán J, Gonzáles-Rengifo L. Determinación de la Capacidad Antioxidante de los Compuestos
Fenólicos del Sancayo (Corryocactus brevistylus). Rev. investig. cienc. tecnol. aliment. 2010;1(1):66-71.
Diana-Nolazco C, Américo-Guevara P. Estudio de las principales características fisicoquímicas y comportamiento del Sanqui (Corryocactus brevistylus subsp. puquiensis (Rauh & Backeberg) Ostolaza) en almacenamiento. Anales Científicos UNALM. 2009;70(4):p.1-11. doi: 10.21704/ac.v70i4.535.
Campuzano-Bublitz M, Rolón L, Vera L, Kennedy M. Efecto del consumo de pulpa de Carica papaya sobre la glicemia y peso de ratones normo e hiperglicémicos por aloxano. Arch Latinoam Nutr. 2018;68(2):132-140.
Vílchez H, Pineda M, Villanueva L, Pulido V. Actividad hipoglucemiante de los extractos de Smallanthus sonchifolius “yacón” y Vitis vinífera “uva” en ratas con diabetes inducida por aloxano. Arnaldoa. 2018;25(2):539-564. doi: 10.22497/arnaldoa.252.25213.
Sosa-Crespo I, Chel-Guerrero L, Acevedo-Fernández J, Negrete-León E, Betancur-Ancona D. Evaluación del efecto hipoglucemiante de una fracción peptídica de las semillas de chía (Salvia hispanica L.) en ratas macho Wistar inducidas con aloxano. Nutr Hosp. 2021;38(6):1257-1262. doi: 10.20960/nh.03622.
Chimal-Muñoz M, Hernández-Lagunes A, López-Muñoz JJ, Moreno-Cortéz M. Cambios histológicos en la rata Wistar hiperglucémica tratada con insulina a dosis no normoglucemiantes. Acta Med Cent. 2019;13(2):148-196.
Balvin Canchanya D. Análisis químico proximal y determinación de la actividad antioxidante en el fruto Corryocactus brevistylus (Sanky) del anexo Pucurí [Tesis para optar el título de químico farmacéutico]. Ica: Universidad Nacional “San Luis Gonzaga” Facultad de Farmacia y Bioquímica; 2021. Disponible en: https://repositorio.unica.edu.pe/handle/20.500.13028/3372?show=full.
Marta Coronado H, Vega y León S, Rey Gutiérrez T, Marcela Vázquez F, Claudia Radilla V. Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Rev Chil Nutr. 2015;42(2):206-212. doi: 10.4067/S0717-75182015000200014.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Liz Delia Arostegui-Faustino, Oscar Gustavo Huamán-Gutiérrez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.