Nutritional information on the labels of processed and ultra-processed foods and beverages marketed in a supermarket chain in Lima in 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17843/rpmesp.2023.402.12714

Keywords:

Nutritional Labeling, Nutritional Facts, Industrialized Foods, Peru

Abstract

Objectives. To estimate the number of processed and ultra-processed beverages and foods that provide nutritional information on their packaging, and to describe the characteristics of this information, as well as to determine the presence of nutritional information on products with octagons. Materials and methods. Photographs were taken of the labels of 4404 processed and ultra-processed beverages and foods marketed in supermarkets in Metropolitan Lima. The information on the label was collected and registered in the mobile and web version of the Food Label Information Program (FLIP). We analyzed
variables related to the nutritional information, the way in which such information is declared and the information in beverages and foods with octagons. Results. Only 71.4% of the products had some type of nutritional information. Of these, 13.8% provided the nutritional information as a text and not in a table, and only 56.3% declared it per 100 grams or milliliters. Of the total number of foods with the
octagon “Contains trans fats”, only 19.2% declared their content. Conclusions. More than a quarter of the beverages and packaged foods in the Peruvian market did not provide nutritional information of any kind, and of those that did, only one did so in different formats and units. In addition, we found that a proportion of beverages and foods for each type of octagon did not declare information of the nutrient
that is mentioned in the octagon.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Organización Panamericana de la Salud. Alimentos y bebidas ultraprocesados en América Latina: ventas, fuentes, perfiles de nutrientes e implicaciones. Washington, D.C.: OPS; 2019. Disponible en https://iris.paho.org/handle/10665.2/51523.

Organización Panamericana de la Salud. Consumo de productos ultraprocesados y procesados con exceso de nutrientes asociados con enfermedades crónicas no transmisibles y la alimentación insalubre en las Américas (No OPS/NMH/RF/21-0036). Washington, D.C.: OPS; 2022. Disponible en https://iris.paho.org/handle/10665.2/55547.

Congreso de la República del Perú. Ley de Promoción de la Alimentación Saludable Para Niños, Niñas y Adolescentes. Congreso de la República del Perú; Lima, Perú: 2013. Disponible en: http://www.leyes.congreso.gob.pe/Documentos/Leyes/30021.pdf.

Ministerio de Salud. Reglamento que establece el proceso de reducción gradual hasta la eliminación de las grasas trans en alimentos y bebidas no alcohólicas procesados industrialmente [Internet]. DECRETO SUPREMO No 033-2016-SA. Disponible en: https://busquedas.elperuano.pe/normaslegales/aprueban-el-reglamento-que-establece-el-proceso-de-reduccion-decreto-supremo-n-033-2016-sa-1409585-3/.

Ministerio de Salud. Política Nacional Multisectorial de Salud al 2030 “Perú, país saludable” [Internet]. Decreto Supremo N° 026-2020-SA. MINSA, 2020. Disponible en https://www.gob.pe/institucion/minsa/informes-publicaciones/1127209-politica-nacional-multisectorial-de-salud-al-2030.

Ministerio de Salud. Manual de Advertencias Publicitarias en el marco de lo establecido en Ley No 30021. Ley de promoción de la alimentación saludable para niños, niñas y adolescentes y su Reglamento aprobado por Decreto Supremo No 017-2017-sa [Internet]. DECRETO SUPREMO No 012-2018-SA. Disponible en: https://busquedas.elperuano.pe/download/url/aprueban-manual-de-advertencias-publicitarias-en-el-marco-de-decreto-supremo-n-012-2018-sa-1660606-1.

Instituto Nacional de Calidad. Norma Técnica Peruana Alimentos Envasados Etiquetado Nutricional NTP 209.652-2017. R.D. N° 011-2017-INACAL-DN. 3° edición. Lima, 29 marzo 2017.

Ministerio de Salud. Proyecto de reglamento técnico que regula los límites de uso de ácidos grasos trans (AGT’s) en los alimentos elaborados industrialmente y la información obligatoria que debe consignarse en el etiquetado [Internet]. Resolución Ministerial 625-2012/Minsa. MINSA, 2012. Disponible en http://www.digesa.minsa.gob.pe/norma_consulta/RM625-2012-MINSA-GRASASTRANS.pdf.

Meza-Hernández M, Villarreal-Zegarra D, Saavedra-Garcia L. Nutritional Quality of Food and Beverages Offered in Supermarkets of Lima According to the Peruvian Law of Healthy Eating. Nutrients 2020, 12, 1508. doi: 10.3390/nu12051508. doi: 10.3390/nu12051508.

World Health Organization. Implementing nutrition labelling policies: a review of contextual factors. Geneva, WHO; 2021. Licence: CC BYNC-SA 3.0 IGO. Disponible en https://www.who.int/publications/i/item/9789240035089.

Ten JA, Olalla MC, Hernandez A. Estudio de declaraciones nutricionales y saludables en los alimentos. Rev Esp Nutr Comunitaria 2007; 13(3-4):163-175.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Directrices del Codex sobre etiquetado nutricional. Rev 1 – 1993. FAO, 1993. [Página web] Disponible en https://www.fao.org/3/y2770s/y2770s06.htm.

Alvarez-Cano J, Cavero V, Diez-Canseco F. Idas y venidas del diseño de la política de alimentación saludable en el Perú: análisis comparativo de sus documentos regulatorios. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2022;39(4):480-8. doi: 10.17843/rpmesp.2022.394.11896.

Ahmed M, Schermel A, Lee J, Weippert M, Franco-Arellano B, L’Abbé M. Development of the Food Label Information Program: A Comprehensive Canadian Branded Food Composition Database. Front Nutr. 2022;8:825050. doi: 10.3389/fnut.2021.825050.

Capuano E, Oliviero T, Fogliano V, Pellegrini N. Role of the food matrix and digestion on calculation of the actual energy content of food. Nutr Rev. 2018 Apr 1;76(4):274-289. doi: 10.1093/nutrit/nux072.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. La nueva etiqueta de información nutricional, ¿en qué le beneficia? FAO, 25 de febrero del 2022. [Página web]. Disponible en https://www.fda.gov/food/new-nutrition-facts-label/la-nueva-etiqueta-de-informacion-nutricional.

Congreso de la República. Dictamen recaído en las observaciones del presidente de la República a la autógrafa derivada de los proyectos de Ley 865/2016-CR, 1519/2016-CR, 1700/2016-CR, 1959/2017-CR y 2036/2017-CR, que proponen la Ley que modifica la Ley 30021, Ley de promoción de la alimentación saludable para niños, niñas y adolescentes. Dictamen 25-2017-2018 / CSP-CR. Lima, 2018. Disponible en https://www.leyes.congreso.gob.pe/Documentos/2016_2021/Dictamenes/Proyectos_de_Ley/00865DC21MAY20180524.pdf.

Kliemann N, Kraemer MVS, Scapin T, Rodrigues VM, Fernandes AC, Bernardo GL, et al. Serving Size and Nutrition Labelling: Implications for Nutrition Information and Nutrition Claims on Packaged Foods. Nutrients 2018, 10, 891. doi: 10.3390/nu10070891.

Ministério da saúde, Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria. Resolução da diretoria colegiada - RDC Nº 429. Ministério da saúde. Brasil, 2020. Disponible en https://extranet.who.int/nutrition/gina/sites/default/filesstore/BRA%202020%20-%20RESOLU%C3%87%C3%83O%20DA%20DIRETORIA%20COLEGIADA.pdf.

Buyuktuncer Z, Ayaz A, Dedebayraktar D, Inan-Eroglu E, Ellahi B, Besler HT. Promoting a Healthy Diet in Young Adults: The Role of Nutrition Labelling. Nutrients 2018, 10, 1335. doi: 10.3390/nu10101335.

Christoph MJ, An R, Ellison B. Correlates of nutrition label use among college students and young adults: a review. Public Health Nutr. 2016;19(12):2135-48. doi: 10.1017/S1368980015003183.

Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual. Documento de trabajo. El perfil del consumidor en el Perú: Un enfoque de protección. INDECOPI. Lima, abril 2021. Disponible en https://www.indecopi.gob.pe/documents/51084/126949/Perfil_Consumidor_PeruUrbano_2021/ab1b1b0f-f808-b038-b71e-4effc15afff8.

Somocurcio L. Influencia del etiquetado de alimentos procesados en el comportamiento del consumidor universitario peruano [Tesis para optar Título profesional de Licenciada en Administración]. Lima: Universidad del Pacifico. Lima, 2021. Disponible en https://repositorio.up.edu.pe/handle/11354/3271.

Van der Horst K, Bucher T, Duncanson K, Murawski B, Labbe D. Consumer Understanding, Perception and Interpretation of Serving Size Information on Food Labels: A Scoping Review. Nutrients 2019, 11, 2189. doi: 10.3390/nu11092189.

Yang S, Gemming L, Rangan A. Large Variations in Declared Serving Sizes of Packaged Foods in Australia: A Need for Serving Size Standardisation? Nutrients 2018, 10, 139. doi: 10.3390/nu10020139.

Van der Bend DLM, Lissner L. Differences and Similarities between Front-of-Pack Nutrition Labels in Europe: A Comparison of Functional and Visual Aspects. Nutrients 2019; 11(3):626. doi: 10.3390/nu11030626.

Urquiaga I, Lamarca M, Jiménez P, Echeverría G, Leighton F. ¿Podemos confiar en el etiquetado nutricional de los alimentos en Chile? Rev. méd. Chile [Internet]. 2014;142(6):775-781. doi: 10.4067/S0034-98872014000600012.

Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual. Julieta checa la etiqueta [Internet]. [Consultado 24 de enero 2023]. Disponible en https://www.julietachecalaetiqueta.pe/home#julieta.

Saavedra-Garcia L, Meza-Hernández M, Diez-Canseco F, Taillie LS. Reformulation of Top-Selling Processed and Ultra-Processed Foods and Beverages in the Peruvian Food Supply after Front-of-Package Warning Label Policy. Int. J. Environ. Res. Public Health 2023; 20(1):424. doi: 10.3390/ijerph20010424.

Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual. Versión pública de la RESOLUCIÓN 0134-2021. INDECOPI. Lima, 2021. Disponible en https://www.estudiorodrigo.com/wp-content/uploads/2021/05/doc_202110061803497418.pdf.

Saavedra-Garcia L, Meza-Hernández M, Yabiku-Soto K, Hernández-Vásquez A, Kesar HV, Mejia-Victorio C, Diez-Canseco F. Oferta y publicidad de alimentos y bebidas en instituciones educativas y entornos escolares de Lima Metropolitana. Un estudio exploratorio. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2020;37(4):726. doi: 10.17843/rpmesp.2020.374.5838.

Published

2023-06-30

Issue

Section

Original Article

How to Cite

1.
Meza-Hernández M, Yabiku-Soto K, Saavedra-Garcia L, Diez-Canseco F. Nutritional information on the labels of processed and ultra-processed foods and beverages marketed in a supermarket chain in Lima in 2022. Rev Peru Med Exp Salud Publica [Internet]. 2023 Jun. 30 [cited 2024 May 1];40(2):141-9. Available from: https://rpmesp.ins.gob.pe/index.php/rpmesp/article/view/12714

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>